Filety rybne w cieście piwno drożdżowym z surówką Colesław
Zamiast filetów można w ten sam sposób usmażyć płaty ze śledzi solonych, trzeba je jednak wcześniej wymoczyć, i nie dodawać soli do ciasta.
1 kg dowolnych filetów rybnych
sól
pieprz
Rybę posolić i oprószyć pieprzem.
Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej ( szklanka 250 ml )
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
1 torebka drożdży instant ( 7 g )
1 jajko
1 szklanka jasnego piwa
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, i odstawić na 1 godzinę.
Następnie każdy kawałek ryby zamoczyć w cieście i smażyć na gorącym oleju z obu stron.
Surówka Colesław;
0,5 kg poszatkowanej białej kapust
2 małe marchewki ( starte na grubych oczkach )
1 średnia cebula
1 łyżeczka soli
Kapustę wymieszać z solą i odstawić na godzinę aż puści sok, po czym odcisnąć w dłoniach, dodać startą marchewkę i wymieszać z sosem.
Sos do kapusty;
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki majonezu
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
duża szczypta mielonego pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ( w razie konieczności odrobiną soli )