Filety rybne w cieście piwno drożdżowym z surówką Colesław

Zamiast filetów można w ten sam sposób usmażyć płaty ze śledzi solonych, trzeba je jednak wcześniej wymoczyć, i nie dodawać soli do ciasta.

 

1 kg dowolnych filetów rybnych

sól

pieprz

Rybę posolić i oprószyć pieprzem.

Ciasto;

1 szklanka mąki pszennej ( szklanka 250 ml )

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki ostrej papryki

1 torebka drożdży instant ( 7 g )

1 jajko

1 szklanka jasnego piwa

 

Wszystkie składniki ciasta wymieszać, i odstawić na 1 godzinę.

Następnie każdy kawałek ryby zamoczyć w cieście i smażyć na gorącym oleju z obu stron.

 

Surówka Colesław;

0,5 kg poszatkowanej białej kapust

2 małe marchewki ( starte na grubych oczkach )

1 średnia cebula

1 łyżeczka soli

Kapustę wymieszać z solą i odstawić na godzinę aż puści sok, po czym odcisnąć w dłoniach, dodać startą marchewkę i wymieszać z sosem.

 

Sos do kapusty;

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżki majonezu

3 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki octu ryżowego

1 łyżka soku z cytryny

duża szczypta mielonego pieprzu

Wszystkie składniki wymieszać ( w razie konieczności odrobiną soli )