Jabłecznik z budyniem ananasowym w półkruchym cieście

Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.

Nektar ananasowy można zastąpić sokiem jabłkowym.

 

Ciasto półkruche;

2 kopiaste szklanki mąki tortowej ( 320 g )

0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )

1 łyżeczka proszku do pieczenia

120 g masła o temperaturze pokojowej

1 jajko

Wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód oraz boki tortownicy o średnicy 26 cm, ( formy nie trzeba wcześniej smarować ) następnie w cieście zrobić widelcem dziury.

 

Dodatkowo;

850 g jabłek

0,5 szklanki rodzynek ( 70 g )

Jabłka obrać, przekroić na połowę i wydrążyć.

 

Budyń;

850 ml nektaru ananasowego

5 łyżek cukru

2 budynie waniliowe

Budynie wymieszać w niewielkiej ilości nektaru, pozostały nektar zagotować z cukrem i ugotować budyń.

 

Wykonanie;

Na cieście ułożyć połówki jabłek ( wypukłą stroną do góry )

Można je naciąć po zewnętrznej stronie, ale nie jest to konieczne.

Wokół owoców rozłożyć rodzynki, następnie całość zalać gorącym budyniem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystudzeniu ozdobić rozetkami z bitej śmietany na których położyć trochę rodzynek.

 

Składniki do zrobienia rozetek;

200 g zimnej kremówki 30 %

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny

4 łyżki zimnej wody

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.

Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, po czym wlać letnią żelatynę i wymieszać.