Jabłecznik z budyniem ananasowym w półkruchym cieście
Przepis na szklankę o pojemności 250 ml.
Nektar ananasowy można zastąpić sokiem jabłkowym.
Ciasto półkruche;
2 kopiaste szklanki mąki tortowej ( 320 g )
0,5 szklanki cukru pudru ( 80 g )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód oraz boki tortownicy o średnicy 26 cm, ( formy nie trzeba wcześniej smarować ) następnie w cieście zrobić widelcem dziury.
Dodatkowo;
850 g jabłek
0,5 szklanki rodzynek ( 70 g )
Jabłka obrać, przekroić na połowę i wydrążyć.
Budyń;
850 ml nektaru ananasowego
5 łyżek cukru
2 budynie waniliowe
Budynie wymieszać w niewielkiej ilości nektaru, pozostały nektar zagotować z cukrem i ugotować budyń.
Wykonanie;
Na cieście ułożyć połówki jabłek ( wypukłą stroną do góry )
Można je naciąć po zewnętrznej stronie, ale nie jest to konieczne.
Wokół owoców rozłożyć rodzynki, następnie całość zalać gorącym budyniem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° około 45 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystudzeniu ozdobić rozetkami z bitej śmietany na których położyć trochę rodzynek.
Składniki do zrobienia rozetek;
200 g zimnej kremówki 30 %
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje po czym rozpuścić na małym płomieniu.
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywno, po czym wlać letnią żelatynę i wymieszać.