Tort kokosowy

Przepis na szklanką o pojemności 250 ml

 

Biszkopt kokosowy;

6 średnich jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 szklanka wiórków kokosowych

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kokos.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy o wymiarach 25 x 25 cm ( dno wyłożyć papierem pergaminowym)

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa kokosowa;

750 g serka mascarpone

400 ml mleka

5 łyżeczek cukru waniliowego

200 g wiórków kokosowych

2 białe czekolady

Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i wystudzić.

Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, następnie do gorącego mleka wsypać kokos i wymieszać.

Całość odstawić do wystudzenia ( kokos wpije całe mleko)

Zimne wiórki wymieszać z mascarpone, następnie dodać wystudzoną czekoladę i ponownie wszystko wymieszać.

Masę włożyć na 2 godziny do lodówki.

 

Dodatkowo przygotować;

80 ml wódki

4 łyżki dżemu ananasowego

 

Wykonanie;

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.

Dolny blat nasączyć alkoholem, następnie posmarować dżemem i rozsmarować połowę kremu.

Na górę położyć drugi blat, również nasączyć go alkoholem i rozsmarować drugą połowę kremu ( smarując również i boki )

Górę dowolnie ozdobić, użyłam pastylek czekoladowych.

Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.