Tort kokosowy
Przepis na szklanką o pojemności 250 ml
Biszkopt kokosowy;
6 średnich jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka wiórków kokosowych
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kokos.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do formy o wymiarach 25 x 25 cm ( dno wyłożyć papierem pergaminowym)
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 25 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa kokosowa;
750 g serka mascarpone
400 ml mleka
5 łyżeczek cukru waniliowego
200 g wiórków kokosowych
2 białe czekolady
Białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka i wystudzić.
Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, następnie do gorącego mleka wsypać kokos i wymieszać.
Całość odstawić do wystudzenia ( kokos wpije całe mleko)
Zimne wiórki wymieszać z mascarpone, następnie dodać wystudzoną czekoladę i ponownie wszystko wymieszać.
Masę włożyć na 2 godziny do lodówki.
Dodatkowo przygotować;
80 ml wódki
4 łyżki dżemu ananasowego
Wykonanie;
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
Dolny blat nasączyć alkoholem, następnie posmarować dżemem i rozsmarować połowę kremu.
Na górę położyć drugi blat, również nasączyć go alkoholem i rozsmarować drugą połowę kremu ( smarując również i boki )
Górę dowolnie ozdobić, użyłam pastylek czekoladowych.
Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin.