Golonko po bawarsku
3-4 golonki wieprzowe.
0,5 litra piwa jasnego (może być mniej)
0,5 litra piwa ciemnego
3 cebule
2 pory (jasne części)
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 małego selera
papryka
sól
pieprz
4 ząbki czosnku (niekoniecznie)
Golonki nacieramy solą, pieprzem i papryką (można i czosnkiem).
Wkładamy do miski, nacieramy połamanym liściem laurowym, przykrywamy i odstawiamy na parę godzin do lodówki.
Następnie obsmażamy na gorącym smalcu ze wszystkich stron.
Przekładamy brytfanki lub do żaroodpornego naczynia, a na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z dodatkiem soli i odrobiny cukru.
Oba rodzaje piwa wymieszać.
Podsmażoną cebulę dodajemy do golonki, oraz pozostałe warzywa, wlewamy szklankę piwa, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temp. 180 stopni, podlewając często piwem.
Około 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Warzywa można wcześniej zetrzeć na tarce.
Tutaj są Golonka indycze i wieprzowe w marynacie musztardowej