Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem typu feta
Pieczarki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, na drugi dzień włożyć tylko do piekarnika.
1 kg średnich pieczarek ( może być nieco więcej )
450 g siekanego mrożonego szpinaku
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
250 g sera typu feta
3 duże posiekane ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
2 łyżeczki masła
olej ( do smarowania kapeluszy )
Z pieczarek usunąć nóżki i drobno pokroić.
Na roztopionym maśle zeszklić cebulę i pokrojone nóżki.
Wszystko podsmażyć, następnie dodać zamrożony szpinak ( lub lekko rozmrożony )
Całość smażyć aż wyparuje cała woda ze szpinaku.
Na końcu dodać ser typu feta, czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszać aż ser się rozpuści.
Kapelusze po zewnętrznej stronie posmarować olejem i posolić.
Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć kapelusze skórką do do dołu.
Do każdego grzyba nałożyć łyżeczkę masy szpinakowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )