Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem typu feta

Pieczarki można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce, na drugi dzień włożyć tylko do piekarnika.

 

1 kg średnich pieczarek ( może być nieco więcej )

450 g siekanego mrożonego szpinaku

1 średnia cebula pokrojona w kostkę

250 g sera typu feta

3 duże posiekane ząbki czosnku

0,5 łyżeczki mielonego pieprzu

0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki masła

olej ( do smarowania kapeluszy )

 

Z pieczarek usunąć nóżki i drobno pokroić.

Na roztopionym maśle zeszklić cebulę i pokrojone nóżki.

Wszystko podsmażyć, następnie dodać zamrożony szpinak ( lub lekko rozmrożony )

Całość smażyć aż wyparuje cała woda ze szpinaku.

Na końcu dodać ser typu feta, czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową i mieszać aż ser się rozpuści.

Kapelusze po zewnętrznej stronie posmarować olejem i posolić.

Blaszkę wysmarować olejem i ułożyć kapelusze skórką do do dołu.

Do każdego grzyba nałożyć łyżeczkę masy szpinakowej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 15 minut ( grzanie górne i dolne )