Brzoskwiniowy przekładaniec

Ciasto;

4 jajka

5 łyżek cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym i wlać ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Dodatkowo przygotować;

18 szt. podłużnych biszkoptów ( około 150 g )

0,5 tabliczki czekolady deserowej

 

Masa brzoskwiniowa;

1 puszka brzoskwiń ( 820 g )

2 galaretki brzoskwiniowe ( lub cytrynowe )

300 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać.

Brzoskwinie zmiksować razem z sokiem, następnie wlać wystudzoną galaretkę po czym odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć, następnie gęstniejącą masą wlać na zimny biszkopt.

Na stężałej masie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, pozostawiając niewielkie odstępy.

 

Masa śmietanowa z jogurtem i serkiem;

400 g gęstego jogurtu naturalnego

400 g zimnej kremówki 30 %

4 łyżeczki cukru waniliowego

250 g serka mascarpone

250 ml gorącej wody

2 galaretki brzoskwiniowe

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.

Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodać jogurt i serek.

Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż całość zacznie lekko gęstnieć, następnie masę wylać na ułożone biszkopty.

Górę posypać tartą czekoladą.

 

Polecam również;

Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia