Brzoskwiniowy przekładaniec
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 40 x 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym i wlać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Dodatkowo przygotować;
18 szt. podłużnych biszkoptów ( około 150 g )
0,5 tabliczki czekolady deserowej
Masa brzoskwiniowa;
1 puszka brzoskwiń ( 820 g )
2 galaretki brzoskwiniowe ( lub cytrynowe )
300 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i dokładnie wymieszać.
Brzoskwinie zmiksować razem z sokiem, następnie wlać wystudzoną galaretkę po czym odstawić w chłodne miejsce aż zacznie tężeć, następnie gęstniejącą masą wlać na zimny biszkopt.
Na stężałej masie ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, pozostawiając niewielkie odstępy.
Masa śmietanowa z jogurtem i serkiem;
400 g gęstego jogurtu naturalnego
400 g zimnej kremówki 30 %
4 łyżeczki cukru waniliowego
250 g serka mascarpone
250 ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodać jogurt i serek.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aż całość zacznie lekko gęstnieć, następnie masę wylać na ułożone biszkopty.
Górę posypać tartą czekoladą.
Polecam również;
Truskawkowy przekładaniec bez pieczenia