Mazurek z ajerkoniakiem
Przepis na blaszkę o wymiarach 25 cm x 25 cm
Ciasto;
1,5 szklanki mąki tortowej lub krupczatki ( 240 g )
120 g masła o temperaturze pokojowej
1 żółtko
szczypta soli
Wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód oraz bok na wysokość 1 cm.
Następnie nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na 0,5 godziny.
Po tym czasie ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 20 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa;
200 g białej czekolady
100 ml ajerkoniaku
125 g mascarpone
W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, następnie do ciepłej czekolady wlać ajerkoniak i wymieszać.
Gdy czekolada z ajerkoniakiem wystygnie, dodać serek mascarpone i całość ucierać mikserem na gładki krem.
Masę wylać na wystudzone ciasto i odstawić na parę godzin do lodówki.
Następnie dowolnie ozdobić.
Mazurek przed podaniem udekorowałam waflową trawą jadalną, kurką z białej czekolady oraz cukrowymi jajkami.
Tutaj mam przepis na Mazurek migdałowy z mleczną i czekoladową masą