Mazurek z ajerkoniakiem

Przepis na blaszkę o wymiarach 25 cm x 25 cm

 

Ciasto;

1,5 szklanki mąki tortowej lub krupczatki ( 240 g )

120 g masła o temperaturze pokojowej

1 żółtko

szczypta soli

Wszystkie składniki zagnieść i wylepić spód oraz bok na wysokość 1 cm.

Następnie nakłuć widelcem i odstawić do lodówki na 0,5 godziny.

Po tym czasie ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 20 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa;

200 g białej czekolady

100 ml ajerkoniaku

125 g mascarpone

W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady, następnie do ciepłej czekolady wlać ajerkoniak i wymieszać.

Gdy czekolada z ajerkoniakiem wystygnie, dodać serek mascarpone i całość ucierać mikserem na gładki krem.

 

Masę wylać na wystudzone ciasto i odstawić na parę godzin do lodówki.

Następnie dowolnie ozdobić.

Mazurek przed podaniem udekorowałam waflową trawą jadalną, kurką z białej czekolady oraz cukrowymi jajkami.

 

 

Tutaj mam przepis na Mazurek migdałowy z mleczną i czekoladową masą