Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście2

 

Ciasto;
400 g mąki (2 i 3/4 szklanki)
150 g masła o temperaturze pokojowej
150 g cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Dodatkowo przygotować;
1 kg obranych i pokrojonych w ćwiartki jabłek
1 litr soku jabłkowego( z kartonika)
3 łyżki cukru
3 budynie
2 płaskie łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki ciasta zagnieść,blaszkę o wymiarach 23 x 38 cm wysmarować margaryną po czym ciastem wylepić dno oraz boki,zrobić widelcem dziury i ułożyć jabłka.
Część soku odlać i wymieszać z budyniem,pozostały sok zagotować z cukrem i cynamonem,wlać sok wymieszany z budyniem,zagotować.
Gorący budyń wlać na jabłka,włożyć do nagrzanego piekarnika o temp.180 stopni,piec około 45 minut (najpierw obie grzałki,a po 15 minutach już tylko górną)
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Na wystudzonym cieście zrobić rozetki z ubitej kremówki.
Przed podaniem można ozdobić gęstym likierem jajecznym.

Masa z kremówki;
400-500 ml śmietany 30 %
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody,po czym wlać letnią do ubitej kremówki z cukrem wanilinowym