Żeberka w miodzie i ketchupie

1 kg żeberek wieprzowych

2 duże cebule

500 g pikantnego ketchupu ( najlepszy z Pudliszek )

1 łyżka musztardy

2 płaskie łyżki miodu

3 ząbki posiekanego czosnku

2 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz mielony

 

Żeberka pokroić na mniejsze części, natrzeć solą i pieprzem.

Cebulę pokroić w dużą kostkę, następnie wymieszać z ketchupem, musztardą, czosnkiem, miodem i sosem sojowym, następnie włożyć żeberka i wymieszać.

Wszystko odstawić na co najmniej 2 godziny, następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i przykryć.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godziny.

Najpierw przez 15 minut w 220 ° C , następnie zmniejszyć temperaturę do 180 ° C