Ciasto wiśniowe z masą czekoladową
Biszkopt;
6 dużych jajek
7 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
6 kopiastych łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki o wym. 36 cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )
Dodatkowo przygotować;
100 ml wiśniówki
3 łyżki kakao
Masa wiśniowa;
450 g mrożonych wiśni bez pestek ( lub świeżych )
3 wiśniowe galaretki
800 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.
Wiśnie rozmrozić i rozdrobnić lekko blenderem, następnie połączyć z gęstniejącą galaretką.
Masa czekoladowa ;
600 g śmietany kremówki 30 %
500 g sera mascarpone
150 g mlecznej czekolady
4 łyżeczki cukru waniliowego
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, następnie dodać mascarpone i rozpuszczoną czekoladę, wszystko lekko zmiksować aż do połączenia składników
Wykonanie;
Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 nierówne płaty ( jeden szerszy i jeden cieńszy)
Grubszy płat nasączyć lekko wiśniówką i wyłożyć gęstniejącą galaretkę.
Na stężałej galaretce położyć masę czekoladową ( 6 łyżek odłożyć )
Następnie na masie położyć cieńszy płat ciasta.
Górę ciasta cienko posmarować odłożoną masą czekoladową.
Całość posypać gorzkim kakao i wstawić na kilka godzin do lodówki.