Ciasto wiśniowe z masą czekoladową

Biszkopt;

6 dużych jajek

7 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

6 kopiastych łyżek mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1,5 łyżki kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki o wym. 36 cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 15 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Dodatkowo przygotować;

100 ml wiśniówki

3 łyżki kakao

 

Masa wiśniowa;

450 g mrożonych wiśni bez pestek ( lub świeżych )

3 wiśniowe galaretki

800 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia.

Wiśnie rozmrozić i rozdrobnić lekko blenderem, następnie połączyć z gęstniejącą galaretką.

 

Masa czekoladowa ;

600 g śmietany kremówki 30 %

500 g sera mascarpone

150 g mlecznej czekolady

4 łyżeczki cukru waniliowego

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym, następnie dodać mascarpone i rozpuszczoną czekoladę, wszystko lekko zmiksować aż do połączenia składników

 

Wykonanie;

Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 nierówne płaty ( jeden szerszy i jeden cieńszy)

Grubszy płat nasączyć lekko wiśniówką i wyłożyć gęstniejącą galaretkę.

Na stężałej galaretce położyć masę czekoladową ( 6 łyżek odłożyć )

Następnie na masie położyć cieńszy płat ciasta.

Górę ciasta cienko posmarować odłożoną masą czekoladową.

Całość posypać gorzkim kakao i wstawić na kilka godzin do lodówki.