Jabłecznik na biszkopcie z pieczoną masą kokosową

Biszkopt;

4 duże jajka

5 łyżek cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 kopiaste łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.

Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki 36cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )

Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 13 minut ( grzanie dolne i górne )

 

Masa jabłkowa;

1 kg jabłek

750 ml soku jabłkowego

100 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 cytryna

3 budynie waniliowe

Budyń wymieszać w szklance soku jabłkowego

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wsypać cukier, następnie wlać pozostały sok.

Wszystko zagotować do momentu aż jabłka nieco zmiękną, po czym wlać sok z cytryny i otartą skórkę

Następnie dodać budyń wymieszany z sokiem jabłkowym i gotować wszystko aż zgęstnieje.

Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt i wystudzić.

 

Masa kokosowa;

300 g wiórek kokosowych

250 g masła

150 g cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 duże jajka

Masło z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić, po czym wsypać kokos i wymieszać.

Gdy masa lekko wystygnie, wtedy miksować dodając kolejno po jednym całym jajku.

Masę kokosową wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 – 20 minut ( do momentu aż kokos się zrumieni )

Ciasto po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.