Jabłecznik na biszkopcie z pieczoną masą kokosową
Biszkopt;
4 duże jajka
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 kopiaste łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Wszystko delikatnie wymieszać i wlać do blaszki 36cm x 26 cm, wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 13 minut ( grzanie dolne i górne )
Masa jabłkowa;
1 kg jabłek
750 ml soku jabłkowego
100 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 cytryna
3 budynie waniliowe
Budyń wymieszać w szklance soku jabłkowego
Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wsypać cukier, następnie wlać pozostały sok.
Wszystko zagotować do momentu aż jabłka nieco zmiękną, po czym wlać sok z cytryny i otartą skórkę
Następnie dodać budyń wymieszany z sokiem jabłkowym i gotować wszystko aż zgęstnieje.
Gorącą masę wyłożyć na upieczony biszkopt i wystudzić.
Masa kokosowa;
300 g wiórek kokosowych
250 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 duże jajka
Masło z cukrem i cukrem waniliowym rozpuścić, po czym wsypać kokos i wymieszać.
Gdy masa lekko wystygnie, wtedy miksować dodając kolejno po jednym całym jajku.
Masę kokosową wyłożyć na wystudzoną masę jabłkową.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 15 – 20 minut ( do momentu aż kokos się zrumieni )
Ciasto po wystudzeniu schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.