Ciasto drożdżowe z nektarynami
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto;
4 szklanki mąki pszennej ( 640 g )
300 ml mleka
¾ szklanki cukru cukru ( 150 g )
50 g świeżych drożdży
150 g miękkiego masła
3 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
50 ml ekstraktu waniliowego ( lub parę kropel aromatu)
szczyptę soli
Dodatkowo przygotować:
1200 g nektaryn ( pokrojone na cząstki )
Pozbawione pestek owoce pokroić na mniejsze cząstki
Kruszonka;
100 g zimnego masła
150 g mąki
100 g cukru (0,5 szklanki)
Wszystko posiekać na drobne okruszki
Wykonanie ciasta;
Połowę ilości mleka lekko podgrzać z 2 łyżkami cukru, następnie dodać pokruszone drożdże, zamieszać i przykryć aż wyrosną.
Do miski wsypać mąkę dodać resztę cukru, jajka, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli.
Następnie wlać rozczyn i pozostałą ilość ciepłego mleka.
Wszystko dokładnie wyrobić aż składniki się połączą, po czym dodać miękkie masło i wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od rąk
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko zagnieść, następnie włożyć do wysmarowanej blaszki o wymiarach 26 cm x 40 cm
Na górze ułożyć cząstki nektaryn i odstawić na 15 minut, po czym posypać kruszonką
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 ° C około 40- 45 minut ( grzanie górne i dolne)
Przed podaniem posypać cukrem pudrem