Ciasto z gotowanym budyniem i twarogiem

ciasto-z-gotowanym-budyniem-i-twarogiem2

Przygotować 4 nektarynki, pokrojone w półplasterki.

 

Ciasto;

2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )

150 g masła o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 g cukru pudru

1 jajko

szczypta soli

Wszystkie składniki ciasta zagnieść

 

Masa budyniowo serowa;

650 ml mleka

5 łyżek cukru

3 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią )

2 budynie waniliowe

Do mleka wsypać cukier i cukier waniliowy, następnie ugotować budyń i odstawić do wystudzenia

 

Dodatkowo;

0,5 kg mielonego twarogu

3 łyżki budyniu w proszku ( 1,5 torebki )

Ugotowany i wystudzony wcześniej budyń zmiksować, dodając twaróg oraz suchy budyń.

 

Kruszonka;

100 g mąki tortowej

50 g masła o temperaturze pokojowej

50 g cukry pudru

Masło łączymy z mąką i cukrem i rozcieramy tak aby uzyskać okruchy.

 

Wykonanie;

Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i wylepić spód oraz boki ciastem ( najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki )

Następnie zrobić widelcem dziury i wlać masę budyniowo serową

Na masie ułożyć półplasterki nektarynek i posypać kruszonką.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )

Po upieczeniu zostawić w formie na parę godzin, aby całkowicie stężało.

ciasto-z-gotowanym-budyniem-i-twarogiem-przed-posypaniem-kruszonki-i-wlozeniem-do-piekarnika

ciasto-z-gotowanym-budyniem-i-twarogiem-przed-wlozeniem-do-piekarnika1

ciasto-z-gotowanym-budyniem-i-twarogiem3

One comment

  1. Aga pisze:

    ciekawe nigdy w ten sposób nie łączyłam sera i budyniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*