Ciasto z gotowanym budyniem i twarogiem
Przygotować 4 nektarynki, pokrojone w półplasterki.
Ciasto;
2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )
150 g masła o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zagnieść
Masa budyniowo serowa;
650 ml mleka
5 łyżek cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią )
2 budynie waniliowe
Do mleka wsypać cukier i cukier waniliowy, następnie ugotować budyń i odstawić do wystudzenia
Dodatkowo;
0,5 kg mielonego twarogu
3 łyżki budyniu w proszku ( 1,5 torebki )
Ugotowany i wystudzony wcześniej budyń zmiksować, dodając twaróg oraz suchy budyń.
Kruszonka;
100 g mąki tortowej
50 g masła o temperaturze pokojowej
50 g cukry pudru
Masło łączymy z mąką i cukrem i rozcieramy tak aby uzyskać okruchy.
Wykonanie;
Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarować tłuszczem i wylepić spód oraz boki ciastem ( najlepiej zrobić to wypukłą stroną łyżki )
Następnie zrobić widelcem dziury i wlać masę budyniowo serową
Na masie ułożyć półplasterki nektarynek i posypać kruszonką.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 50 minut ( grzanie górne i dolne )
Po upieczeniu zostawić w formie na parę godzin, aby całkowicie stężało.