Ciasto cytrynowe na galaretkach

ciasto-cytrynowe-na-galaretkach1

Smak ciasta można zawsze zmienić, używając galaretek o innym smaku, a budyń zrobić na soku owocowym.

Ciasto;

4 jajka

5 łyżek cukru (100 g )

1 łyżeczka cukru waniliowego

4 łyżki mąki tortowej ( około 120 g )

1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 30 g )

1 łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )

Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)

Moja rada;

Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy i gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na papier , po czym ostrożnie zdjąć formę

Wtedy jest pewność że biszkopt nie opadnie.

 

Masa budyniowa;

3 budynie waniliowe

1,5 litra wody

5 łyżek cukru

skórka otarta z jednej cytryny

2 łyżki soku cytrynowego

2 galaretki cytrynowe

Do 1 litra wody wsypać cukier, skórkę i sok z cytryny, wszystko zagotować wlewając budyń rozrobiony z resztą wody.

Gorący budyń zdjąć z palnika i wsypać galaretki.

Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić aż zacznie tężeć i wylać na upieczony biszkopt.

 

Masa z kremówki;

600 ml zimnej kremówki 30 %

400 g gęstego jogurtu

4 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml gorącej wody

2 galaretki cytrynowe

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie;

Kremówkę ubić z cukrem waniliowym

Jogurt wymieszać z cukrem pudrem

Do ubitej śmietany wlać jogurt i wymieszać, wlewając gęstniejąca galaretkę.

Całość wylać na stężałą masę budyniową.

Na górze można zrobić esy – floresy z rozpuszczonej czekolady.

 

 

Na tej stronie jest podany Cytrynowiec bez galaretek

ciasto-cytrynowe-na-galaretkach20

ciasto-cytrynowe-na-galaretkach23

ciasto-cytrynowe-na-galaretkach17