Ciasto cytrynowe na galaretkach
Smak ciasta można zawsze zmienić, używając galaretek o innym smaku, a budyń zrobić na soku owocowym.
Ciasto;
4 jajka
5 łyżek cukru (100 g )
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej ( około 120 g )
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 30 g )
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Dno blaszki o wymiarach 40 cm x 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym ( bez boków )
Następnie wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 12 minut (grzanie górne i dolne)
Moja rada;
Po upieczeniu wyjąć gorący biszkopt z piekarnika, szybko nożem odkroić ciasto od brzegów formy i gorący przerzucić o 180 stopni (czyli do góry dnem) na papier , po czym ostrożnie zdjąć formę
Wtedy jest pewność że biszkopt nie opadnie.
Masa budyniowa;
3 budynie waniliowe
1,5 litra wody
5 łyżek cukru
skórka otarta z jednej cytryny
2 łyżki soku cytrynowego
2 galaretki cytrynowe
Do 1 litra wody wsypać cukier, skórkę i sok z cytryny, wszystko zagotować wlewając budyń rozrobiony z resztą wody.
Gorący budyń zdjąć z palnika i wsypać galaretki.
Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić aż zacznie tężeć i wylać na upieczony biszkopt.
Masa z kremówki;
600 ml zimnej kremówki 30 %
400 g gęstego jogurtu
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
250 ml gorącej wody
2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie;
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym
Jogurt wymieszać z cukrem pudrem
Do ubitej śmietany wlać jogurt i wymieszać, wlewając gęstniejąca galaretkę.
Całość wylać na stężałą masę budyniową.
Na górze można zrobić esy – floresy z rozpuszczonej czekolady.
Na tej stronie jest podany Cytrynowiec bez galaretek