Cytrynowiec
Zamiast herbatników z lukrem można masę śmietankową posypać startą gorzką czekoladą.
Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć )
1 łyżeczka cukru waniliowego
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy (dno wyłożyć papierem pergaminowym) o wymiarach 25 cm x 35 cm
Piec w temp.180 stopni około 13 minut
Masa cytrynowa;
3 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jaja
2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe )
Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok
2 szklanki wody zagotować z cukrem oraz z sokiem cytrynowym i startą skórką.
Pozostałą szklankę wody zmiksować z jajami i budyniem.
Gdy woda z cukrem się zagotuje, wlać zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzić do zagotowania.
Gorącą masę cytrynową wlać na biszkopt i odstawić do wychłodzenia.
Masa śmietankowa;
600 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
6 płaskich łyżeczek cukru waniliowego
100 ml zimnej wody.
Żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu (nie doprowadzając do zagotowania )
Zimną śmietanę ubić z cukrem waniliowym na sztywną masę, następnie wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i wymieszać.
Ubitą śmietanę wlać na zimną masę budyniową.
Ciasto chłodzić w lodówce aż kremówka stężeje.
Dodatkowo przygotować;
20 – 24 sztuk herbatników typu Petitki
około 150 ml wody z cytryną
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.
Herbatniki lekko nasączyć w wodzie z cytryną i układać na masie z bitej śmietany.
Całość polać lukrem.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.