Cytrynowiec

Cytrynowiec3

Biszkopt;
4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( można pominąć )
1 łyżeczka cukru waniliowego

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo puszystą masę, po czym wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 27 cm x 40 cm (dno wyłożyć papierem pergaminowym)
Piec w temp.180 stopni około 15 minut

Masa cytrynowa;
3 szklanki wody ( szklanka 250 ml )
3 cytryny
1 szklanka cukru
3 jaja
2 budynie waniliowe ( lub śmietankowe )

Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok.
2 szklanki wody zagotować z cukrem, z sokiem cytrynowym i startą skórką.
Pozostałą szklankę wody zmiksować z jajami i budyniem.
Gdy woda z cukrem się zagotuje, wlać zmiksowane jaja z budyniem i doprowadzić do zagotowania.
Gorącą masę cytrynową wlać na biszkopt i odstawić do wychłodzenia.

Masa śmietankowa;
600 ml. śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny (15 g)
3 łyżeczki cukru waniliowego

Żelatynę zalać 1/3 szklanką zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić na malutkim płomieniu (nie doprowadzając do zagotowania )
Zimną śmietanę ubić z dodatkiem cukru waniliowego, po czym wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać i wyłożyć na zimną masę budyniową.

Ciasto chłoodzić w lodówce aż kremówka stężeje.

 

Dodatkowo przygotować;

20 – 24 sztuk herbatników typu Petitki

około 150 ml wody z cytryną

 

Lukier;
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

 

Herbatniki lekko nasączyć w wodzie z cytryną i układać na masie z bitej śmietany.
Całość polać lukrem.

 

Gotowe ciasto włożyć do ldówki na kilka godzin.

 

  • Justyna Mikołajczyk

    Ciasto rewelacyjne, wczoraj robilam i tylko pol blaszki zostalo! Pozdrawiam i dzieki za rewelacyjny przepis!

  • Madziulka

    Ciasto zniknelo bardzo szybko jest Super:)