Klopsy z zupą cebulową i pieczarkami w sosie pomidorowym

klopsy-z-zupa-cebulowa-i-pieczarkami-w-sosie-pomidorowym0

1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej

1 jajko

1 mała kajzerka

300 g pieczarek

1 zupa cebulowa

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

150 g szynki parmeńskiej w plastrach

sól

pieprz

 

Sos pomidorowy;

1 puszka (400 g) pomidorów lub passaty pomidorowej

1 łyżeczka oregano

2 łyżeczki ziół prowansalskich

2 posiekane ząbki czosnku

szczypta ostrej papryki

sól

Wszystkie składniki sosu rozdrobnić blenderem na jednolitą konsystencję.

 

Pieczarki pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Mięso wymieszać z wystudzonymi pieczarkami, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na końcu wsypać zupę cebulową, po czym wszystko wymieszać i doprawić mielonym pieprzem oraz solą .Całość odstawić na co najmniej 20 minut aby zupa oddała cały swój smak.

Z mięsa formować owalne klopsy, każdą porcję mięsa owinąć w plaster szynki parmeńskiej i ułożyć na wysmarowanej blaszce.

Wszystko zalać sosem pomidorowym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 25 minut ( grzanie górne i dolne )

klopsy-z-zupa-cebulowa-i-pieczarkami-w-sosie-pomidorowym-przed-pieczeniem-21

klopsy-z-zupa-cebulowa-i-pieczarkami-w-sosie-pomidorowym-zalane-sosem-pomidorowym-przed-pieczeniem

klopsy-z-zupa-cebulowa-i-pieczarkami-w-sosie-pomidorowym-wyjete-z-piekarnika-po-upiecznieu-crop