Klopsy z zupą cebulową i pieczarkami w sosie pomidorowym
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 jajko
1 mała kajzerka
300 g pieczarek
1 zupa cebulowa
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
150 g szynki parmeńskiej w plastrach
sól
pieprz
Sos pomidorowy;
1 puszka (400 g) pomidorów lub passaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 posiekane ząbki czosnku
szczypta ostrej papryki
sól
Wszystkie składniki sosu rozdrobnić blenderem na jednolitą konsystencję.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Mięso wymieszać z wystudzonymi pieczarkami, dodać namoczoną i odciśniętą kajzerkę, cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Na końcu wsypać zupę cebulową, po czym wszystko wymieszać i doprawić mielonym pieprzem oraz solą .Całość odstawić na co najmniej 20 minut aby zupa oddała cały swój smak.
Z mięsa formować owalne klopsy, każdą porcję mięsa owinąć w plaster szynki parmeńskiej i ułożyć na wysmarowanej blaszce.
Wszystko zalać sosem pomidorowym i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na około 25 minut ( grzanie górne i dolne )