Babka mocno cytrynowa

babka-mocno-cytrynowa

Miały być anyżki, ale przez pomyłką wsypałam mąkę do nie ubitych jajek z cukrem

Dzięki temu ciasto po upieczeniu stało się lekko zbite i wilgotne.

 

4 jajka

250 g cukru pudru

250 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

150 ml oleju

150 ml soku z cytryny ( może być mniej )

1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej

 

Podłużna formę o wymiarach 34 cm x 12 cm ( lub mniejszą ) wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.

Do miski wrzucić całe jajka, dodać cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową , po czym wlać olej i sok z cytryny.

Wszystko utrzeć mikserem i przełożyć do formy.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )

babka-mocno-cytrynowa2