Babka mocno cytrynowa
Miały być anyżki, ale przez pomyłką wsypałam mąkę do nie ubitych jajek z cukrem
Dzięki temu ciasto po upieczeniu stało się lekko zbite i wilgotne.
4 jajka
250 g cukru pudru
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
150 ml oleju
150 ml soku z cytryny ( może być mniej )
1 płaska łyżeczka świeżo startej skórki cytrynowej
Podłużna formę o wymiarach 34 cm x 12 cm ( lub mniejszą ) wysmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą.
Do miski wrzucić całe jajka, dodać cukier puder, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową , po czym wlać olej i sok z cytryny.
Wszystko utrzeć mikserem i przełożyć do formy.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° na około 45 minut ( grzanie górne i dolne )