Bułeczki z dodatkiem ziaren i mąki pełnoziarnistej
Suche składniki;
650 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
14 g suszonych drożdży
50 g pestek dyni
50 g pestek siemienia lnianego ( użyłam złocistego )
2 kopiaste łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki cukru
Składniki mokre;
1 szklanka letniego mleka ( 250 ml )
150 g jogurtu ( o rzadkiej konsystencji )
70 ml oleju
Suche składniki wymieszać w misce, dodać składniki mokre
Wszystkie składniki wyrobić na elastyczne ciasto.
Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 18 części.
Z każdej części uformować w miarę równe bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piec ok. 20 minut ( grzanie górne i dolne )