Bułeczki z dodatkiem ziaren i mąki pełnoziarnistej

bul

Suche składniki;

650 g mąki pszennej

200 g mąki pełnoziarnistej pszennej

14 g suszonych drożdży

50 g pestek dyni

50 g pestek siemienia lnianego ( użyłam złocistego )

2 kopiaste łyżeczki soli

2 płaskie łyżeczki cukru

 

Składniki mokre;

1 szklanka letniego mleka ( 250 ml )

150 g jogurtu ( o rzadkiej konsystencji )

70 ml oleju

 

Suche składniki wymieszać w misce, dodać składniki mokre

Wszystkie składniki wyrobić na elastyczne ciasto.

Ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 18 części.

Z każdej części uformować w miarę równe bułki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 ° C i piec ok. 20 minut ( grzanie górne i dolne )

buleczki-z-dodatkiem-ziaren-i-maki-pelnoziarnistej-20

buleczki-z-dodatkiem-ziaren-i-maki-pelnoziarnistej-21

buleczki-z-dodatkiem-ziaren-i-maki-pelnoziarnistej-23

buleczki-z-dodatkiem-ziaren-i-maki-pelnoziarnistej-9