Szkocki Shortbread

IMG_6745

 

Ciasto jest bardzo kruche,pokrojone w kawałki i wystudzone można długo przechowywać w pudełku.

250 g zimnego masła
100 g mąki ziemniaczanej
225 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
parę kropel aromatu waniliowego
otarta skórka z cytryny
0,5 łyżeczki soli
150 g obranych połówek migdałów (niekoniecznie)

Mąki przesiać z proszkiem,dodać zimne masło,cukier puder,skórkę z cytryny,olejek oraz sól
Całość posiekać nożem i szybko wyrobić aż do połączenia składników.
(Ciasto nie będzie zwarte,ale tak ma być)
Foremkę o wym 20 cm x 30 cm wylepić ciastem
Najlepiej zrobić to drewnianą łyżką,po czym wyrównać wnętrzem dłoni.
Następnie nożem pokroić na kawałki i zrobić widelcem dziury
Posypać migdałami (nie jest to konieczne)
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut do złotego koloru.
Gdy shortbread lekko ostygnie, pokroić go w tych samych miejscach gdzie były nacięcia