Kotlety rybne z ziemniakami

kotlety-rybne-z-ziemniakami20

500 g rozmrożonych kostek z mintaja ( lub innej ryby bez ości )

700 g obranych i ugotowanych ziemniaków

2 obrane i ugotowane średnie marchewki

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanego koperku

4 ząbki posiekanego czosnku ( niekoniecznie)

0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

1 jajko

3 kopiaste łyżki kaszy manny

1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę

1 płaska łyżeczka masła

pieprz, sól

olej do smażenia

bułka tarta

 

Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać cebulkę lekko podsmażoną na maśle oraz a marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.

Następnie dodać surową rybę zmiksowaną w blenderze (lub zmieloną przez maszynkę)

Do masy wsypać pietruszkę, koperek, szczypiorek, dodać jajko, kaszę manną, gałkę muszkatołową, pieprz i sól ( można dodać również czosnek )

Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na godzinkę.

Następnie formować owalne kotleciki które obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na gorącym oleju.

kotlety-rybne-z-ziemniakami50