Kotlety rybne z ziemniakami
500 g rozmrożonych kostek z mintaja ( lub innej ryby bez ości )
700 g obranych i ugotowanych ziemniaków
2 obrane i ugotowane średnie marchewki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
4 ząbki posiekanego czosnku ( niekoniecznie)
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1 jajko
3 kopiaste łyżki kaszy manny
1 średnia cebula pokrojona w kosteczkę
1 płaska łyżeczka masła
pieprz, sól
olej do smażenia
bułka tarta
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać cebulkę lekko podsmażoną na maśle oraz a marchewkę startą na tarce o dużych oczkach.
Następnie dodać surową rybę zmiksowaną w blenderze (lub zmieloną przez maszynkę)
Do masy wsypać pietruszkę, koperek, szczypiorek, dodać jajko, kaszę manną, gałkę muszkatołową, pieprz i sól ( można dodać również czosnek )
Wszystko dokładnie wyrobić i odstawić na godzinkę.
Następnie formować owalne kotleciki które obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na gorącym oleju.