Placek brzoskwiniowy z kokosem
2 puszki brzoskwiń ( około 900 g po odsączeniu)
3 jajka
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125 ml oleju
2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )
2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
50 g wiórek kokosowych
200 ml maślanki brzoskwiniowej
Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, kokos, olej oraz maślankę.
Utarte ciasto wlać do tortownicy o średnicy 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Na górze ułożyć odsączone z zalewy połówki brzoskwiń.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35- 40 minut ( grzanie górne i dolne )
Po wystudzeniu oblać lukrem
Lukier;
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki ucierać ( w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny)