Placek brzoskwiniowy z kokosem

placek-brzoskwiniowy-z-kokosem

2 puszki brzoskwiń ( około 900 g po odsączeniu)

3 jajka

150 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

125 ml oleju

2 szklanki mąki tortowej ( 320 g )

2 łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

50 g wiórek kokosowych

200 ml maślanki brzoskwiniowej

 

Całe jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą.

Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, kokos, olej oraz maślankę.

Utarte ciasto wlać do tortownicy o średnicy 28 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Na górze ułożyć odsączone z zalewy połówki brzoskwiń.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 35- 40 minut ( grzanie górne i dolne )

Po wystudzeniu oblać lukrem

 

Lukier;

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka gorącej wody

1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki ucierać ( w razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku z cytryny)