Ciasto z masą malinową i galaretką
Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając gotowych biszkoptów.
Biszkopt;
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( lub nieco większą ) wyłożyć papierem pergaminowym.
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.
Całość wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 10 – 12 minut ( grzanie górne i dolne )
Masa z malinami;
400 g gęstego jogurtu
400 g kremówki 30 %
150 g serka homogenizowanego
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
2 galaretki malinowe
1 łyżeczka żelatyny
250 ml gorącej wody
200 g malin ( użyłam mrożonych które wcześniej rozmroziłam )
Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić.
Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem
Do ubitej kremówki wlać jogurt, dodać serek homogenizowany oraz maliny.
Całość wymieszać, wlewając gęstniejącą galaretkę z żelatyną.
Masę wlać na biszkopt i odstawić do lodówki aż stężeje.
Dodatkowo;
2 galaretki malinowe
750 ml gorącej wody
Galaretki rozpuścić i odstawić aż będą gęstnieć, po czym wlać na masę z malinami.
Górę można ozdobić rozetkami z bitej śmietany ( lub śnieżki )
Gotowe ciasto chłodzić przez kilka godzin w lodówce.