Ciasto z masą malinową i galaretką

ciasto-z-masa-malinowa-i-galaretka5

Ciasto można zrobić bez pieczenia, używając gotowych biszkoptów.

Biszkopt;

3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dno tortownicy o średnicy 26 cm ( lub nieco większą ) wyłożyć papierem pergaminowym.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

Do ubitych jajek wsypać przesiane pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.

Całość wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 10 – 12 minut ( grzanie górne i dolne )

 

Masa z malinami;

400 g gęstego jogurtu

400 g kremówki 30 %

150 g serka homogenizowanego

4 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka cukru pudru

2 galaretki malinowe

1 łyżeczka żelatyny

250 ml gorącej wody

200 g malin ( użyłam mrożonych które wcześniej rozmroziłam )

Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić.

Zimną kremówkę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem

Do ubitej kremówki wlać jogurt, dodać serek homogenizowany oraz maliny.

Całość wymieszać, wlewając gęstniejącą galaretkę z żelatyną.

Masę wlać na biszkopt i odstawić do lodówki aż stężeje.

 

Dodatkowo;

2 galaretki malinowe

750 ml gorącej wody

Galaretki rozpuścić i odstawić aż będą gęstnieć, po czym wlać na masę z malinami.

 

Górę można ozdobić rozetkami z bitej śmietany ( lub śnieżki )

Gotowe ciasto chłodzić przez kilka godzin w lodówce.