Kacze udka w pomarańczach

kacze-udka-w-pomaranczach

Wszystkie pomarańcze umyć i sparzyć gorąca wodą.

 

5-6 udek z kaczki

Solanka;

2 litry wody

3,5 kopiaste łyżki soli

1 płaska łyżeczka rozmarynu

1 płaska łyżeczka tymianku

2 łyżki majeranku

5 ząbków czosnku

1 łyżka miodu

1 pomarańcza

 

Dodatkowo przygotować;

mielony pieprz

słodka papryka

4 pomarańcze

 

Do garnka wlać wodę, dodać sól, majeranek, pokrojony w plastry czosnek, tymianek i rozmaryn.

Wszystko zagotować, odstawić aż trochę ostygnie, po czym dodać miód i pokrojoną w plastry jedną pomarańczę.

Do wystudzonej zalewy włożyć udka i odstawić do lodówki na 24 godziny.

Po upływie tego czasu, udka wyjąć wysuszyć, posypać mielonym pieprzem, słodką papryką

Po czym naciąć skórę nożem ( aby tłuszcz się lepiej wytopił ) i włożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia

Udka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C ( bez przykrycia ) na 30 minut.

Następnie odlać wytopiony tłuszcz i i wlać ( oblewając udka ) wyciśnięty sok z 3 pomarańczy.

Ostatnią pomarańczę pokroić w plastry i położyć po jednym plastrze na każdym udku.

Naczynie przykryć folią aluminiową i ponownie piec w piekarniku w temperaturze do 180 ° C około 2 godziny (często polewając mięso wytworzonym sosem)

Gdy udka są już miękkie, zdjąć folię oraz plastry pomarańczy i piec bez przykrycia około 10 minut ( aż mięso będzie rumiane )

 

Uda proponuję podać ozdobione plastrem pomarańczy ( z pieczenia)

kaczka