Kacze udka w pomarańczach
Wszystkie pomarańcze umyć i sparzyć gorąca wodą.
5-6 udek z kaczki
Solanka;
2 litry wody
3,5 kopiaste łyżki soli
1 płaska łyżeczka rozmarynu
1 płaska łyżeczka tymianku
2 łyżki majeranku
5 ząbków czosnku
1 łyżka miodu
1 pomarańcza
Dodatkowo przygotować;
mielony pieprz
słodka papryka
4 pomarańcze
Do garnka wlać wodę, dodać sól, majeranek, pokrojony w plastry czosnek, tymianek i rozmaryn.
Wszystko zagotować, odstawić aż trochę ostygnie, po czym dodać miód i pokrojoną w plastry jedną pomarańczę.
Do wystudzonej zalewy włożyć udka i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu, udka wyjąć wysuszyć, posypać mielonym pieprzem, słodką papryką
Po czym naciąć skórę nożem ( aby tłuszcz się lepiej wytopił ) i włożyć do lekko wysmarowanego olejem naczynia
Udka włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 ° C ( bez przykrycia ) na 30 minut.
Następnie odlać wytopiony tłuszcz i i wlać ( oblewając udka ) wyciśnięty sok z 3 pomarańczy.
Ostatnią pomarańczę pokroić w plastry i położyć po jednym plastrze na każdym udku.
Naczynie przykryć folią aluminiową i ponownie piec w piekarniku w temperaturze do 180 ° C około 2 godziny (często polewając mięso wytworzonym sosem)
Gdy udka są już miękkie, zdjąć folię oraz plastry pomarańczy i piec bez przykrycia około 10 minut ( aż mięso będzie rumiane )
Uda proponuję podać ozdobione plastrem pomarańczy ( z pieczenia)