Torcik gruszkowy z bitą śmietaną i snickersami

Torcok gruszkowy1

Do tortu dodałam 250 g drobno posiekanych batonów snickersów aby dodały ciastu chrupkości, nie jest to jednak konieczne ponieważ karmel zawarty w batonach lekko się rozpuszcza w bitej śmietanie.

Biszkopt;

3 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki tortowej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki gorzkiego kakao

szczypta proszku do pieczenia

Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C piec około 10 minut ( grzanie górne i dolne)

Gruszki w lekkim syropie;

5 średnich gruszek

3 szklanki wody

1 szklanka cukru

1 cytryna

1 laska cynamonu

Wodę wlać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny oraz pokrojone kawałeczki skórki cytrynowej.

Całość zagotować, włożyć obrane i wydrążone połówki gruszek, gotować do momentu aż gruszki będą miękkie ale nie rozpadające.

Upieczony biszkopt nasączyć syropem z gotowania gruszek.

Połówki wystudzonych gruszek ułożyć na biszkopcie stroną przecięcia do dołu.

Dodatkowo przygotować;

600 g śmietany kremówki 30 %

3 łyżeczki żelatyny ( 15 g)

150 ml syropu z gruszek

Żelatynę zalać zimnym syropem , a gdy napęcznieje rozpuścić na małym płomieniu (nie dopuszczając do zagotowania)

Zimną kremówką wlać do miski i ubić na sztywno w robocie (w moim przypadku to robot planetarny ETA GRATUSSINO ), dodać letnią żelatynę i wymieszać (można wsypać również 250 g posiekanych snickersów).

Masę śmietanową wlać na zimne gruszki, a górę posypać startą czekoladą

Torcok gruszkowy0

Torcok gruszkowy00

Torcok gruszkowy000Torcok gruszkowy00000

Torcok gruszkowy