Torcik gruszkowy z bitą śmietaną i snickersami
Do tortu dodałam 250 g drobno posiekanych batonów snickersów aby dodały ciastu chrupkości, nie jest to jednak konieczne ponieważ karmel zawarty w batonach lekko się rozpuszcza w bitej śmietanie.
Biszkopt;
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
szczypta proszku do pieczenia
Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem pergaminowym
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° C piec około 10 minut ( grzanie górne i dolne)
Gruszki w lekkim syropie;
5 średnich gruszek
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cytryna
1 laska cynamonu
Wodę wlać do garnka, dodać cukier, sok z cytryny oraz pokrojone kawałeczki skórki cytrynowej.
Całość zagotować, włożyć obrane i wydrążone połówki gruszek, gotować do momentu aż gruszki będą miękkie ale nie rozpadające.
Upieczony biszkopt nasączyć syropem z gotowania gruszek.
Połówki wystudzonych gruszek ułożyć na biszkopcie stroną przecięcia do dołu.
Dodatkowo przygotować;
600 g śmietany kremówki 30 %
3 łyżeczki żelatyny ( 15 g)
150 ml syropu z gruszek
Żelatynę zalać zimnym syropem , a gdy napęcznieje rozpuścić na małym płomieniu (nie dopuszczając do zagotowania)
Zimną kremówką wlać do miski i ubić na sztywno w robocie (w moim przypadku to robot planetarny ETA GRATUSSINO ), dodać letnią żelatynę i wymieszać (można wsypać również 250 g posiekanych snickersów).
Masę śmietanową wlać na zimne gruszki, a górę posypać startą czekoladą