Kotlety a’la ruskie

Kotlety ala ruskie1

 

1 kg obranych ziemniaków
600 g twarogu półtłustego
2 cebule
0,5 pęczka zielonej cebulki (niekoniecznie)
2 łyżki oleju
1 średnie jajko
sól,pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i wraz z serem przecisnąć przez praskę.
Cebulkę pokroić w kosteczkę i poddusić na oleju.
Wszystko razem zagnieść, dodając jajko i posiekaną zieloną cebulkę.
(Gdyby masa była zbyt rzadka, wtedy dosypać trochę bułki tartej)
Całość doprawić solą i pieprzem, formować niewielkie kotlety
Każdy kotlecik panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na gorącym oleju.

Smak kotlecików można zmieniać, dodając posiekanego koperku lub sera rokpol