Ciasto z masą bananową i wiśniową pianką
Ciasto można zrobić również bez pieczenia, układając na spód podłużne biszkopty
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
3 duże jaja
1/3 szklanka zimnej wody
1 cukier waniliowy
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić osobno, dodając szczyptę soli
Ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier .
Następnie dodać kolejno po jednym żółtku
Na końcu wsypać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i wlać
1/3 szklanki wody.
Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach.
Ciasto wlać do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno)
Piec w temp.200 stopni około 10 do 15 minut
Masa bananowa
6 bananów
2 galaretki cytrynowe – rozpuścić w 700 ml gorącej wody.
Banany zmiksować i wlać gęstniejącą galaretkę.
Pianka wiśniowa
2 śnieżki
2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 400 ml wody
Ubić śnieżki jak podano w przepisie po czym wlać gęstniejącą galaretkę
Na upieczone ciasto wlać masą bananową, a po zastygnięciu wlać piankę wiśniową.
Udekorować potartą czekoladą,lub bitą śmietaną.