Ciasto z masą bananową i wiśniową pianką

Ciasto z masą bananową i wiśniową pianką2

Ciasto można zrobić również bez pieczenia, układając na spód lekko namoczone podłużne biszkopty

1 szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

3 duże jaja

1/3 szklanka zimnej wody

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka oddzielić osobno, dodając szczyptę soli

Ubić na sztywną pianę dodając partiami cukier .

Następnie dodać kolejno po jednym żółtku

Na końcu wsypać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i wlać

1/3 szklanki wody.

Wszystko zmiksować na najmniejszych obrotach.

Ciasto wlać do prostokątnej formy (40 x 25 cm) wyłożonej papierem pergaminowym (tylko dno)

Piec w temp.200 stopni około 10 do 15 minut

 

Masa bananowa

6 bananów

2 galaretki cytrynowe – rozpuścić w 700 ml gorącej wody.

Banany zmiksować i wlać gęstniejącą galaretkę.

 

Pianka wiśniowa

2 śnieżki

2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 400 ml wody

Ubić śnieżki jak podano w przepisie po czym wlać gęstniejącą galaretkę

Na upieczone ciasto wlać masą bananową, a po zastygnięciu wlać piankę wiśniową.

Udekorować potartą czekoladą,lub bitą śmietaną.

Ciasto z masą bananową i wiśniową pianką3