Ciasto agrestowe z dodatkiem serka homogenizowanego
Ciasto bez dodatku owoców można zrobić w formie z kominkiem jako babkę.
Ciasto;
5 średnich jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
150 ml oleju
300 g serka homogenizowanego
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )
Dodatkowo;
400 g obranego agrestu
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wlać olej i dodać serek.
Wszystko dokładnie utrzeć i wlać do formy o wymiarach 24 cm x 35 cm ( wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą )
Na cieście rozłożyć obrany agrest i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° na około 35-40 minut ( grzanie górne i dolne )
Przed podaniem posypać cukrem pudrem, lub podawać z kleksem bitej śmietany
Gdy użyjemy większą ilość agrestu, trzeba wtedy zmniejszyć ilośc serka lub całkowicie z niego zrezygnować.