Ciasto agrestowe z dodatkiem serka homogenizowanego

IMG_6859

 

Ciasto bez dodatku owoców można zrobić w formie z kominkiem jako babkę.

Ciasto;

5 średnich jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 szklanka mąki pszennej tortowej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

150 ml oleju

300 g serka homogenizowanego

2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia ( 15 g )

Dodatkowo;

400 g obranego agrestu

Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, po czym wlać olej i dodać serek.

Wszystko dokładnie utrzeć i wlać do formy o wymiarach 24 cm x 35 cm ( wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą )

Na cieście rozłożyć obrany agrest i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180° na około 35-40 minut ( grzanie górne i dolne )

Przed podaniem posypać cukrem pudrem, lub podawać z kleksem bitej śmietany

IMG_6799

IMG_6803

 

Gdy użyjemy większą ilość agrestu, trzeba wtedy zmniejszyć ilośc serka lub całkowicie z niego zrezygnować.