Szybki tort czekoladowy
Ciasto wymyśliłam na szybko z dodatkiem półproduktu jakim jest krem czekoladowy do tortów (w proszku) który nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
Zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików.
Biszkopt;
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym
Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą,po czym dodać mąkę z proszkiem i kakao.
Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop, na około 10-12 minut.
Masa czekoladowa;
1 krem czekoladowy w proszku do tortów (użyłam Gellwe)
400 ml kremówki
300 ml zimnego mleka
20 g żelatyny
0,5 szklanki zimnej wody
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
Żelatynę zalać wodą,odstawić do napęcznienia, po czy rozpuścić.
Do mleka wsypać przesiane kakao, dodać cukier puder oraz krem czekoladowy w proszku
Całość ubić, po czym dodać ubitą z cukrem waniliowym kremówkę oraz letnią żelatynę.
(można również dodać jedną tabliczkę rozpuszczonej czekolady)
Wszystko dokładnie wymieszać i wlać na biszkopt.
Górę tortu posypać tartą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami itp.
Ciasto ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, potrzeba na to;
200 ml zimnej śmietany 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
4 łyżki gorącej wody
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie
Śmietanę ubić z cukrem, po czym wlać letnią żelatynę i wymieszać.