Szybki tort czekoladowy

Tort czekolad

 

Ciasto wymyśliłam na szybko z dodatkiem półproduktu jakim jest krem czekoladowy do tortów (w proszku) który nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

Zamiast biszkoptu można użyć gotowych biszkopcików.

Biszkopt;

3 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dno tortownicy o średnicy 28 cm wyłożyć papierem pergaminowym

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masą,po czym dodać mąkę z proszkiem i kakao.

Ciasto wlać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stop, na około 10-12 minut.

 

Masa czekoladowa;

1 krem czekoladowy w proszku do tortów  (użyłam Gellwe)

400 ml kremówki

300 ml zimnego mleka

20 g żelatyny

0,5 szklanki zimnej wody

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki cukru pudru

3 łyżeczki cukru waniliowego

Żelatynę zalać wodą,odstawić do napęcznienia, po czy rozpuścić.

Do mleka wsypać przesiane kakao, dodać cukier puder oraz krem czekoladowy w proszku

Całość ubić, po czym dodać ubitą z cukrem waniliowym kremówkę oraz letnią żelatynę.

(można również dodać jedną tabliczkę rozpuszczonej czekolady)

Wszystko dokładnie wymieszać i wlać na biszkopt.

tort czekkola

Górę tortu posypać tartą czekoladą, pokruszonymi herbatnikami itp.

Ciasto ozdobiłam dodatkowo rozetkami z bitej śmietany, potrzeba na to;

200 ml zimnej śmietany 30%

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżeczka żelatyny

4 łyżki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie

Śmietanę ubić z cukrem, po czym wlać letnią żelatynę i wymieszać.

tort czekkkolad