Naleśniki drożdżowe

Naleś 1

Naleśniki są bardzo smaczne z nutellą, dżemem, twarogiem ale nie nadają się na krokiety ponieważ są za grube.

Do ciasta można również dodać pokrojone bardzo drobno 3 jabłka

4 szklanki mąki tortowej (użyłam typ 450)

1 paczka suchych drożdży (7g)

2 kopiaste łyżki cukru

4 duże jaja

50 g rozpuszczonego masła

4 szklanki letniego mleka (1 litr)

Przesianą mąkę wsypać do miski wraz z drożdżami i cukrem.

Dodać jajka,letnie mleko oraz rozpuszczone i wystudzone masło.

Całość dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach,po czym przykryć i odstawić na 0,5 godziny,następnie smażyć z obu stron

(Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarować lekko olejem ,potem już nie ma takiej potrzeby)

 

Można również od razu do podgrzewanego mleka wsypać drożdże i cukier oraz dodać nierozpuszczone masło (wszystko rozpuści się pod wpływem ciepła)

IMG_5105

Naleśn (2)

 

Gdy ciasto odpocznie 0,5 godziny, można wówczas dodać do niego drobno pokrojone 2 jabłka lub banany

Smakują również z syropem klonowym lub z trzcinowym

IMG_3661