Naleśniki drożdżowe
Naleśniki są bardzo smaczne z nutellą, dżemem, twarogiem ale nie nadają się na krokiety ponieważ są za grube.
Do ciasta można również dodać pokrojone bardzo drobno 3 jabłka
4 szklanki mąki tortowej (użyłam typ 450)
1 paczka suchych drożdży (7g)
2 kopiaste łyżki cukru
4 duże jaja
50 g rozpuszczonego masła
4 szklanki letniego mleka (1 litr)
Przesianą mąkę wsypać do miski wraz z drożdżami i cukrem.
Dodać jajka,letnie mleko oraz rozpuszczone i wystudzone masło.
Całość dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach,po czym przykryć i odstawić na 0,5 godziny,następnie smażyć z obu stron
(Przed smażeniem pierwszego naleśnika patelnię posmarować lekko olejem ,potem już nie ma takiej potrzeby)
Można również od razu do podgrzewanego mleka wsypać drożdże i cukier oraz dodać nierozpuszczone masło (wszystko rozpuści się pod wpływem ciepła)
Gdy ciasto odpocznie 0,5 godziny, można wówczas dodać do niego drobno pokrojone 2 jabłka lub banany
Smakują również z syropem klonowym lub z trzcinowym