Ciasto z jabłkami w marmoladzie

Ciasto

 

1 kg jabłek

150 g dowolnej marmolady

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki cukru waniliowego

Marmoladę utrzeć z cynamonem oraz cukrem, dodać obrane cząstki jabłek i wymieszać

Ciasto;

3 szklanki mąki

1 torebka suszonych drożdży (7 g)

150 g rozpuszczonego masła

1 szklanka cukru

4 duże jaja

szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem wraz ze szczyptą soli na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z drożdżami, a następnie wlać ostudzone masło.

Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem formę o wymiarach 25 X 35 cm, na górze ułożyć cząstki jabłek

Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 ° C na około 35 minut

IMG_4834