Babeczki warzywne
750 g pokrojonych dowolnych świeżych warzyw
Dałam następujące warzywa;
0,5 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 mały por
6 rzodkiewek
1 świeży średni ogórek
(można dodać 3 łyżki kukurydzy z puszki)
Masa jajeczna;
4 duże jajka
140 g mąki (niepełna szklanka)
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka maggi do zup
0,5 łyżeczki pieprzu
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
100 g tartego żółtego sera
50 ml zimnego mleka
Wszystkie składniki masy dokładnie roztrzepać i wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Formę do muffinek dokładnie wysmarować masłem po czym nałożyć do samej góry warzyw z masą jajeczną.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15 minut
(miałam włączone grzanie dolne i górne)
Warzywa można podawać również jako placki usmażone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.