Babeczki warzywne

IMG_3000

 

750 g pokrojonych dowolnych świeżych warzyw

 

Dałam następujące warzywa;

0,5 kapusty pekińskiej

1 czerwona papryka

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 mały por

6 rzodkiewek

1 świeży średni ogórek

(można dodać 3 łyżki kukurydzy z puszki)

 

Masa jajeczna;

4 duże jajka

140 g mąki (niepełna szklanka)

1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka maggi do zup

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

100 g tartego żółtego sera

50 ml zimnego mleka

IMG_2927

Wszystkie składniki masy dokładnie roztrzepać i wymieszać z pokrojonymi warzywami.

IMG_2929

Formę do muffinek dokładnie wysmarować masłem po czym nałożyć do samej góry warzyw z masą jajeczną.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C na około 15 minut

(miałam włączone grzanie dolne i górne)

IMG_2970

Warzywa można podawać również jako placki usmażone na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

IMG_2936

IMG_2944

 

IMG_2947