Zielone kotlety z piekarnika

Zielone kotlety z piekarnika

 

Kotlety są wprawdzie pieczone bez tłuszczu, ale nie są już tak soczyste jak smażone tradycyjne na patelni.

500 g chudego mięsa wieprzowego
450 g mrożonego szpinaku
100 g sera feta
0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
4 ząbki posiekanego czosnku
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz

Mięso zmielić, dodać posiekaną na drobno cebulę i wymieszać.
Szpinak poddusić na patelni aż do wyparowania wody, po czym dodać pokruszony ser feta, gałkę muszkatołową, czosnek, po czym całość wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Mięso zagnieść ze szpinakiem, z jajkiem i bułką tartą.
Wszystko doprawić solą i pieprzem, następnie odstawić na 0,5 godziny aż masa będzie dobrze zwarta.
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem pergaminowym, z masy formować kotleciki i układać na papierze pergaminowym.

Całość włożyć do nagrzanego do 180 st.piekarnika na około 30 minut.