Pulpety mięsno-ryżowe z warzywami w sosie pomidorowym

Danie zrobione na smak orientalny

400 g mielonej wieprzowiny
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 cebula
1 ząbek posiekanego czosnku
250 g mrożonej włoszczyzny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
0,5 czerwonej papryki
0,5 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo można przygotować;
100 g sera fetta

Cebulkę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać mrożoną włoszczyznę po czym ponownie smażyć przez około 3-4 minuty.
Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać pozostałe przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz podsmażone warzywa.
Całość wyrobić doprawiając sosem sojowym, solą i ewentualnie pieprzem.
Z masy mięsnej formować kulki do których można włożyć małą kosteczkę sera fetta

IMG_2289
Pulpety ułożyć w naczyniu o wymiarach 30 cm x 20 cm
Całość zalać sosem pomidorowym, następnie bez przykrycia włożyć do nagrzanego piekarnika 180°C, na około 40 minut (grzanie dolne i górne)

IMG_2327

Sos pomidorowy;
200 ml słodkiej śmietanki 30%
300 ml mleka
1,5 łyżki mąki
3 płaskie łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z mlekiem, dodać śmietankę, przecier pomidorowy oraz sól, następnie wszystko dobrze wymieszać.