Papryczki chili z serem feta
Z podanych składników otrzymujemy dwa litrowe słoiki gotowej papryki
600 g okrągłych papryczek pepperoni
1 litr mleka 3,2 %
olej
Farsz;
500 g sera feta
4 duże posiekane ząbki czosnku
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1,5 łyżeczki suszonej bazylii
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo;
2 obrane ząbki czosnku
ewentualnie zioła prowansalskie
Papryczki wydrążyć, zalać zimnym mlekiem i odstawić na 24 godz. (aby były nieco mniej pikantne)
Po tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy aż do wyschnięcia
Składniki farszu dokładnie mieszamy i nadziewamy papryczki.
Następnie papryki wkładamy do słoika, zalewamy zimnym olejem i wrzucamy dodatkowo ząbek czosnku (można również dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich)
Do oleju można dodać 1 łyżeczkę octu i soli na 1 litr, zapobiega to rozwojowi bakterii
Rada;
Papryczki nie mają długiej trwałości ( około 2 tygodnie )
Można je pasteryzować bez sera, wtedy wytrzymują kilka miesięcy, a po otwarciu dopiero nadziewać serem i zjadać na bieżąco.