Papryczki chili z serem feta

IMG_2021

 

Z podanych składników otrzymujemy dwa litrowe słoiki gotowej papryki

600 g okrągłych papryczek pepperoni
1 litr mleka 3,2 %
olej

Farsz;
500 g sera feta
4 duże posiekane ząbki czosnku
1,5 łyżeczki suszonego oregano
1,5 łyżeczki suszonej bazylii
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatkowo;
2 obrane ząbki czosnku
ewentualnie zioła prowansalskie

Papryczki wydrążyć, zalać zimnym mlekiem i odstawić na 24 godz. (aby były nieco mniej pikantne)
Po tym czasie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i odstawiamy aż do wyschnięcia
Składniki farszu dokładnie mieszamy i nadziewamy papryczki.

IMG_1966
Następnie papryki wkładamy do słoika, zalewamy zimnym olejem i wrzucamy dodatkowo ząbek czosnku (można również dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich)

Do oleju można dodać 1 łyżeczkę octu i soli na 1 litr, zapobiega to rozwojowi bakterii

Rada;

Papryczki nie mają długiej trwałości ( około 2 tygodnie )

Można je pasteryzować bez sera, wtedy wytrzymują kilka miesięcy, a po otwarciu dopiero nadziewać serem i zjadać na bieżąco.