Ptysiowe słomki

IMG_7473

 

 

1 szklanka wody

100 g masła

1 szklanka mąki

4 średnie jajka

szczypta soli

Dodatkowo przygotować;

1 szklanka grubej soli morskiej

Zagotować wodę z masłem i ze szczyptą soli, po czym energicznie mieszając wsypać mąkę i mieszać aż ciasto będzie bardzo gęste, szkliste i zaczynie odchodzić od ścian garnka.

Ciasto odstawić aż będzie zimne, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując aż jajko się całkowicie połączy z ciastem. Z następnymi jajkami postępujemy tak samo.

Rękawem cukierniczym wyciskamy na blaszkę (wyłożoną papierem pergaminowym) cienkie paluszki w dużych odstępach) po czym posypujemy grubą solą.

Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st, na około 25 minut.

IMG_7465