Sernik z grysikiem

Sernik2

 

1 kg zmielonego twarogu
3/4 kostki masła o temp. pokojowej
3 płaskie łyżki kaszy manny
6 jajek (białka oddzielić od żółtek)
1,5 szklanki cukru(może być mniej)
olejek cytrynowy
150 g rodzynek lub skórki pomarańczowej

Żółtka utrzeć z połową cukru i masłem.
Dodawać na przemian zmielony ser i grysik wymieszany z proszkiem.
Dodać olejek cytrynowy i rodzynki.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, dodając pozostałą część cukru.
Ubite białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy lub innej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej grysikiem lub bułką tartą.

(Użyłam foremkę do babki o pojemności 3 litry)
Piec ok. 1 godziny w 180 stopniach.

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, i nie wyciągać sernika przez godzinkę

Sernik podczas pieczenia lubi pękać, a po wystudzeniu trochę opada.
Można polać go rozpuszczoną czekoladą, lukrem albo w razie upału posypać przed podaniem tylko cukrem pudrem

sernik1-1