Ptasie mleczko na 2 sposoby

Ptase mleczko z mleka skondensowanego

 

I sposób;
3 galaretki różnego koloru,
1 puszka mleka niesłodzonego skondensowanego-bardzo zimne!
Każdą galaretkę osobno rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wystudzić .
Po czym każdą z osobna miksować aż zrobi się piana (około 1 minuty)
Do tego stopniowo dolewać 1/2 szklanki bardzo zimnego mleka skondensowanego, i ubijać jeszcze jakieś pół minutki.

( Z każdej galaretki wychodzi 1 litr pianki )
Wlać na upieczony biszkopt lub rozłożone na blaszce biszkopty.
Z następną galaretką postępować tak samo.
Można zrobić ją jako deser bez biszkoptów ,a do cytrynowej gęstniejącej galaretki można dodać trochę soku z cytryny

II sposób;
Każdą galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody-wystudzić
Po czym do wystudzonej galaretki wlać 1 szklankę zwykłego zimnego mleka 2% lub 3,2 %
Odstawić na 5 minut do lodówki.
Wyjąć z lodówki i ubijać około 8-10 minut, do czasu gdy masa zacznie tężeć wtedy przelać do miski.
Następne galaretki zrobić tak samo wlewając kolejno do misy.
Miskę przed wlaniem pierwszej masy posmarować olejem, wtedy bez problemu stężałą piankę przerzucimy.

Można również dzień wcześniej ugotować jakieś 2 lub 3 galaretki w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu,potem tylko twardą pokroić w „kryształki ” i wymieszać z gęstniejącą pianką

Ptasie mleczko z mleka zwykłego0000