Krajanka z płatkami kukurydzianymi i bakaliami

Krajanka01

 

125-150 gr masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
250 gr. płatków kukurydzianych(wymieszałam z musli z owocami tropikalnymi)
200 gr. różnych posiekanych orzechów(dałam 100 gr kokosu i 100 gr orzeszów ziemnych -solonych)
100 gr rodzynek

Można dodać również parę kropel dowolnego aromatu(dodałam pomarańczowy)


Wykonanie;
Masło rozpuścić z cukrem, dodać kakao,wymieszać,po czym wsypać pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać,aby wszystko było dobrze oblepione masą.
Masę wyłożyć na blachę,wyłożoną wysoko papierem pergaminowym(po to żeby potem bez problemu wyjąć „ciasto”)
Na masę kładziemy papier pergaminowy.
Wkładamy na ten papier drugą taką samą blaszkę(pustą)
Przyciskamy ciasto i coś cięższego kładziemy na blachę w celu obciążenia masy(w moim przypadku były książki).
Odstawić na około 4 godzinki.
Po ostygnięciu zdjąć książki,chwycić masę za brzegi papieru,wyjąć i pokroić na kawałki.

Rada; wszystkie orzechy najlepiej posiekać,układając je do woreczka foliowego i potłuc tłuczkiem.