Kofty

Kofta

Danie pochodzi z kuchni tureckiej i najsmaczniejsze jest z grilla.Oryginalne kofty nie zawierają mięsa wieprzowego tylko baraninę, wołowinę lub jagnięcinę.

Ja część mięsa wołowego zamieniłam na wieprzowe bo musiałam je wykorzystać, jest to jednak profanacja.

 

Doskonałe są też z grilla.

600 g mielonego mięsa wołowego
600 g mielonego mięsa wieprzowego
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 cebule drobno posiekane (lub starte)
4 posiekane ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej suszonej kolendry
1 łyżeczka suszonej ostrej papryki
0,5 łyżeczki suszonego mielonego imbiru
szczypta cynamonu ( można pominąć )

Dodatkowo przygotować;
patyczki na szaszłyki

Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami, po czym formować owalne kiełbaski i nadziewać na patyczki.
Kofty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym
Całość włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, na około 20 minut.