Flaczki z boczniaków
Bulion lub rosół
75 dag boczniaków (pokrojonych w paseczki)
3-4 ziela angielskie
1-2 liść laurowy
5 ziaren pieprzu
włoszczyzna pokrojona w słupki -marchew, pietruszka, por, seler
( kupuję włoszczyznę mrożoną 450 gr)
1 przyprawa do flaków
1,5 łyżki majeranku
sól, przyprawa do zup w płynie
zasmażka;
50 g masła
1 płaska łyżka mąki pszennej
Boczniaki i warzywa wrzucić do garnka, dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu.
Zalać lekkim rosołem lub bulionem i gotować do miękkości.
Dodać przyprawę do flaków i majeranek.
Rozpuścić w osobnym garnuszku masło, dodać łyżkę mąki i mieszać aż do zbrązowienia mąki.
Taką zasmażkę dodać do gotującej się zupy
Ponownie zagotować doprawiając solą, przyprawą do zup i pieprzem.
Można zamiast zasmażki dodać słoiczek gotowych flaków mięsnych.