Poduszkowiec

Poduszkowiec1

 

ciasto;
4 jaja
1 szklanka cukru (może być więcej)
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki zimnej wody

masa serowa
800 g. zmielonego twarogu
0,5 szklanki cukru
3 łyżki budyniu
Ser utrzeć z cukrem dodając suchy budyń
(można dodać parę kropel dowolnego aromatu)

Wykonanie;
Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem i kakao.
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę(około 8 minut)
Wsypać przesianą mąkę dodając olej i wodę.
Wszystko wymieszać.
Wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 40 cm x 25 cm (nie ma potrzeby obsypywania bułką tartą)
Do rękawa cukierniczego włożyć masę serową wyciskając kratkę lub inny wzór.
Piec 180 stopni około 35-40 minut.

Moja rada;
Jeżeli używam rękawa cukierniczego to twaróg mieszam częściowo z serkiem homogenizowanym, wtedy łatwiej go wycisnąć.
Jeżeli ser kładę łyżką to używam zmielonego twarogu ( lub z wiaderka) można wtedy kłaść łyżką do lodów fantazyjne kulki.