Kuleczki ziemniaczano-ryżowe

Kuleczki ziemniaczano-ryżowe

 

1 kg obranych ziemniaków
3 woreczki ryżu
4 ząbki posiekanego czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka magii
0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
sól do smaku

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać wystudzony ryż oraz pozostałe składniki.
Całość szybko zagnieść( długie zagniatanie sprawia iż ziemniaki robią się bardzo klejące)
Masą nabierać łyżeczką,formować kuleczki,po czym obtoczyć w jajku i w bułce tartej.
Smażyć na gorącym oleju.

Masę można również podzielić na trzy części,jedną część smażyć bez dodatków,drugą wymieszać z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę frankfurterkami,a trzecią część nadziewać małymi kawałeczkami sera mozarella.