Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w francuskim cieście

 

2 opakowania ciasta francuskiego
2 paczki mrożonego szpinaku w liściach (900g)
(lub około 1,8 kg świeżego)
1 opakowanie sera feta( lub 200 g pleśniowego)
1,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub pęczek świeżej)
1 jajko
5 ząbków czosnku
0,5 łyżeczki soli
pieprz do smaku
1 łyżka masła

W garnku rozpuścić masło,dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać posiekany czosnek i bazylię,smażyć aż do wyparowania całej wody ze szpinaku.
Dodać rozbełtane jajko i wrzucić pokrojony w kosteczkę ser feta.
Ciasto pokroić na duże kwadraty.
Szpinak wymieszać i ostudzić,po czym kłaść na każdy kwadrat łyżkę masy szpinakowej.
Zlepić w koperty i układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
Piec w temperaturze 200 stopni,około 15 minut.