Grube naleśniki biszkoptowo-truskawkowe

48ac21039b

 

3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 kg mrożonych truskawek(lub swieżych)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
5 jajek
1/3 szklanki oleju
0,5 szklanki syropu truskawkowego

Mąką z proszkiem przesiać, truskawki rozmrozic i zmiksować.
Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru i cukrem waniliowym ,białka ubić ze szczyptą soli oraz łyżką cukru.
Mąkę z proszkiem wymieszać z utartymi żółtkami,dodać zmiksowane truskawki,olej i syrop truskawkowy,wymieszać.
Do ciasta dodać ubite białka i delikatnie wszystko wymieszać.
Patelnią lekko wysmarować tylko przed pieczeniem pierwszego naleśnika.
Piec na bardzo małym ogniu.
Podawać z utartym białym serem wymieszanym cukrem i z cukrem waniliowym z odrobiną śmietanki