Murzynek z masą orzechową lub kokosową
Do obu mas można dodać spory kieliszek spirytusu
ciasto;
2 jaja
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu
Wszystko utrzeć,a następnie dodać;
2 szklanki mąki
125 g masła (o temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka sody
1 szklanka kefiru
(można dodać 1 łyżkę kakao)
Wszystko wymieszać.
Piec na wysmarowanej i posypanej bułką tartą prostokątnej blaszce o wymiarach 24 cm x 35 cm, w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut (nie dłużej bo zrobi się twarde i suche)
Masa orzechowa
25 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki kakao (niekoniecznie)
10 łyżek mleka
35 dag mielonych orzechów
10 dag rodzynek
kieliszek spirytusu lub rumu
Wszystko zagotować,po czym letnią masę wyłożyć na upieczony i ostudzony murzynek .
Gdyby masa była za rzadka,wtedy dodać jeszcze orzechów lub wiórków kokosowych.
Gotowe ciasto polać rozpuszczoną czekoladą.
Masa kokosowa bez gotowania;
250 g masła
25 dag kokosu
2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
Kokos zalać gorącym mlekiem, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając po trochę zimnego kokosu.
Masę wyłożyć na upieczony murzynek i polać rozpuszczoną czekoladą.
Masy świetnie nadają się również na upieczony biszkopt.