Torcik morelowy z masą budyniową i śmietankową
Ciasto;
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia (można pominąć)
Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 ° C na około 13 minut (grzanie górne i dolne)
Dodatkowo przygotować;
1 duża puszka moreli 820 g ( po odcieku 480 g )
50 g herbatników kakaowych
Morele odsączyć, a herbatniki pokruszyć na pył
Masa budyniowa;
2 żółtka
1 szklanka zimnego mleka
3 łyżki cukru
1 torebka budyniu waniliowego
125 g masła o temperaturze pokojowej
Część mleka zagotować z cukrem, a w pozostałym mleku wymieszać budyń z żółtkami i ugotować budyń.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodając partiami wystudzony budyń.
Masa śmietankowa ;
400 g śmietany kremówki 30 %
150 g gęstego jogurtu
4 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego
2 kopiaste łyżeczki żelatyny ( 10 g )
75 ml soku morelowego z puszki
Żelatynę zalać sokiem z moreli i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodać jogurt i letnią żelatynę, po czym wszystko dokładnie wymieszać.
Glazura;
125 ml gorącej wody
3 łyżeczki galaretki przezroczystej.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić aż będzie tężeć, następnie oblać morele.
Wykonanie;
Masę budyniową wyłożyć na wystudzony biszkopt, następnie górę posypać pokruszonymi herbatnikami.
Na herbatniki wyłożyć masę śmietankową i włożyć na chwilę to lodówki aż stężeje.
Na górze ułożyć odsączone morele i polać gęstniejącą glazurą.
Całość włożyć do lodówki na kilka godzin.