Pomarańczowa babka

Pomarańczowa babka

 

Babkę piekłam w silikonowej formie ( o pojemności dwóch litrów)

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki tortowej
1 suchy budyń waniliowy(bez cukru)
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła o temperaturze pokojowej
150 g dżemu pomarańczowego
2 łyżki skórki pomarańczowej (niekoniecznie)

Margarynę stopić i wystudzić.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wsypać przesianą mąkę z proszkiem oraz suchy budyń, całość wymieszać i dodać masło, dżem oraz skórkę pomarańczową.
Wszystko ponownie wymieszać i wlać do formy (silikonową wystarczy tylko wysmarować przed pierwszym użyciem, potem już nie ma takiej potrzeby)
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 25 minut.(do suchego patyczka)
W metalowej formie czas pieczenia ciasta jest dłuższy.

Babka wychodzi lekko ciemna i wilgotna.