Ciasto z musem czekoladowym

Ciasto z pysznym musem czekoladowym

 

Przepis na tortownicę o średnicy 28 cm

4 duże jaja
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka gorzkiego kakao
2 łyżki zimnej wody
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyeczki proszku do pieczenia (można pominąć)

wykonanie;
Białka oddzielić osobno i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając
porcjami cukier i cukier waniliowy, gdy białka są ubite dodać kolejno po jednym żółtku
Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia
Na samym końcu wlać wodę z olejem i wymieszać

Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym ( tylko dno )
Piec w temp. 180 stopni przez 10-15 minut
Po upieczeniu ciasto przekroić w poprzek na 2 nierówne spody.

Cieńszy spód pokruszyć i odstawić.

Mus czekoladowy;
800 ml śmietany kremówki 30%
3 czekolady gorzkie (lub deserowe)
3 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżeczki żelatyny ( 15 g )

Czekolady rozpuścić w ciepłej kremówce po czym odstawić do lodówki aż będzie bardzo zimna.
Żelatynę namoczyć w 1/3 szklance zimnej wody i odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania )
Zimną kremówką z czekoladami ubić razem z cukrem waniliowym, dodać rozpuszczoną letnią żelatynę i wymieszać.
Masę wyłożyć na jeden spód, górę posypać pokruszonym spodem.